13.11.2023 Blogi

Tiesitkö tämän vuokratyöstä?

Tiesitkö tämän vuokratyöstä?

Kysymme usein työhaastattelussa työnhakijalta, onko vuokratyö hänelle entuudestaan tuttua.  Moni kertoo tietävänsä vuokratyöntekijöinä työskenteleviä henkilöitä, mutta ei ole silti ihan varma mitä vuokratyö käytännössä tarkoittaa.

Vuokratyö pähkinänkuoressa:

Vuokratyöntekijä tekee työsopimuksen henkilöstövuokrausta tarjoavan yrityksen eli esimerkiksi Carrotin kanssa. Carrot maksaa vuokratyöntekijälle palkan ja vastaa muistakin lakisääteisistä työnantajavelvoitteista, kuten esimerkiksi sairausajan palkanmaksusta, vuosilomista, työterveyshuollon järjestämisestä sekä eläke- ja työtapaturmavakuutusten ottamisesta.

Vuokratyön tilaaja eli käyttäjäyritys tekee sopimuksen Carrotin kanssa ja tilaa vuokratyövoimaa. Vuokratyöntekijä työskentelee käyttäjäyrityksessä samoin kuin yrityksen omatkin työntekijät. Vuokratyöntekijänä noudatat siis työpaikkasi käytäntöjä ja työnjohdon ohjeistuksia. Käyttäjäyritys vastaa myös, että saat kattavan perehdytyksen työhösi.

Miksi yritykset käyttävät vuokratyötä, eivätkä palkkaa itse?

Yrityksillä on monia syitä käyttää vuokratyötä ja niitä voivat olla esimerkiksi:

  1. Rekrytointiprosessista vapautuminen: Rekrytointi on kallista ja vie paljon aikaa. Henkilöstöalan yritykset ovat rekrytoinnin ammattilaisia ja siksi pystyvät tekemään rekrytoinnin sujuvasti ja tehokkaasti. Yritys voi keskittyä omaan liiketoimintaansa ulkoistamalla työpaikkailmoituksen laatimisen, työnhakijoiden haastattelun ja muut rekrytoinnin vaiheet alan ammattilaisille.
  2. Monipuoliset henkilöstöratkaisut kaikkiin tilanteisiin: Etsii yritys sitten vakituista työvoimaa, sesonkityöntekijää tai työvoimaa avuksi ruuhkahuippuihin, henkilöstöalan yrityksellä on kattavat henkilöstöpoolit ja verkostot tavoittaakseen erilaisia töitä etsiviä työnhakijoita. Carrot tavoittaa eri kohderyhmien hakijoita ja pystyy tarjoamaan työvoimaa joustavasti vaihteleviin henkilöstötarpeisiin. Vuokratyö voi toimia myös väylänä löytää pitkäaikainen työntekijä!
  3. Nopea työllistyminen: Rekrytoinnin ammattilaisina viemme rekrytointiprosessit läpi tehokkaasti. Laajoista verkostoistamme löytyy nopeasti tekijät kiireisiinkin henkilöstötarpeisiin.
  4. Hallinnollisen työtaakan keventäminen: Työntekijän palkkaamiseen liittyy monia velvollisuuksia. Vuokratyötä tarjoava yritys työnantajana vastaa lakisääteisistä työnantajavelvoitteista, kuten palkanmaksusta.

Miksi kannattaa hakea töitä vuokrafirman kautta?

Vuokratyö ei ole kätevää ainoastaan yrityksille, vaan sillä on monia etuja myös työtä etsivälle:

  1. Jätä yksi työhakemus, me etsimme sinulle sopivan työpaikan kaikista haussa olevista työpaikoistamme, myös piilotyöpaikoista: Kätevää, eikö?
  2. Töihin nopeasti: Moni työnhakijoistamme pääsee haastatteluun jo seuraavana päivänä hakemuksen jättämisestä.
  3. Joustavuus: Etsitkö töitä vain lyhyeksi aikaa ennen talven reppureissua Aasiaan vai tahtoisitko työskennellä joustavasti opintojen ohella ja kesät täysipäiväisesti? Vuokratyössä on mistä valita ilman että sinun täytyy aina vaihtaa työnantajaa.
  4. Vaihtelu ja monipuolisuus: Etsitkö vielä omaa paikkaasi työelämässä tai kaipaatko uusia haasteita? Vuokratyöntekijänä voit päästä kokeilemaan erilaisia työtehtäviä, eri aloja ja eri yrityksiä löytääksesi juuri sinulle sopivan työpaikan.
  5. Keikkatöillä lisätienestiä: Arjen menot voivat yllättää. Vuokratyöntekijänä voit työllistyä nopeasti ja joustavasti erilaisiin keikkatöihin. Sitoudut vain niihin keikkoihin, mitkä tahdot ottaa vastaan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi lumityöntekijän työt iltaisin ja viikonloppuisin?
  6. Vuokratyö voi avata oven vakituiseen työsuhteeseen suoraan käyttäjäyrityksen kirjoilla: Iso osa vuokratyöntekijöistä siirtyy suoraan yrityksen kirjoille vuokratyösuhteen jälkeen.

Keskustellaan lisää työhaastattelussa – Nähdään Carrotilla!