Sami ja Aleksi löysivät oppisopimuksella uuden ammatin – “vähemmän koulua, enemmän töitä”

Sami Ketola ja Aleksi Korkeakoski kouluttautuivat uuteen ammattiin Carrotin ja TelineKatajan tarjoaman oppisopimuksen avulla. Nyt he kokoavat rakennustelineitä ja sääsuojia, ja kertovat, että vuokratyö voi tarjota mainettaan parempia vaihtoehtoja uusiin alkuihin.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhteistyössä henkilöstöpalveluyritys Carrotin kanssa. Käy tutustumassa Carrotin rakentamisen, teollisuuden ja logistiikan alan paikkoihin.

Katso avoimet paikat

Telinemiehiä

Ketolan Sami, telinetyöntekijä”, esittelee Sami itsensä hymyssä suin TelineKatajan Oulun toimistolla. Sami saapuu toimistolle suoraan työmaalta hohtavan oransseissa työvaatteissaan. Mahtaa tulla kuuma, ihmettelen, kun ulkona hohkaa hellelukemat. ”Ei tässä mitään, mutta mustalla katolla sitä aurinko vasta porotteleekin”, Sami naureskelee.
Sami rakentaa työkseen rakennustelineitä ja sääsuojia työmailla ympäri Oulua. Näissä hommissa hän on ollut reilun vuoden verran. Aiemmin hän työskenteli kone- ja metallialalla. ”Mikä ajoi alan vaihtoon?” kysyn.

Olin ollut Carrotilla jo muutaman vuoden. Sitten he soittivat, että nyt olisi tarjolla telineasentajan koulutuspaikka oppisopimuksella. Lähdin mukaan, ja sille tielle olen jäänyt hommiin.

Oppisopimuksella uuteen ammattiin

Samin koulutuspaikka on henkilöstöpalveluyritys Carrotin ja Suomen johtavan rakennusteline- ja sääsuojayritys TelineKatajan yhteistyöhanke. Carrot ja TelineKataja tarjoavat oppisopimuksella telineasentajan koulutuksen ja työpaikan.

Tämän puolen vuoden koulutuksen on läpikäynyt myös Aleksi Korkeakoski. Aleksi löysi ilmoituksen paikasta netistä, ja on niin ikään viihtynyt telineillä jo yli vuoden.

Aleksi Korkeakoski

Varsinaisia koulupäiviä oli ehkä kuutisen kappaletta. Oulun aikuiskoulutuskeskuksen kautta käytiin työturvallisuuskortit ja muut, mitä tässä työssä tarvitsee. Sitten opiskeltiin muutama päivä telinerakentamista täällä TelineKatajan Oulun konttorilla. Ja sen jälkeen mentiinkin jo suoraan työmaalle,” Aleksi kertoo.Vähemmän koulupäiviä, enemmän töitä”, Sami summaa.

Vaihtelevuus on tässä työssä parasta”, vastaavat Sami ja Aleksi molemmat. ”Aamulla tulen tänne Ruskoon TelineKatajan toimistolle ja otan peräkärryn mukaan. Lähden siitä yhdelle työmaalle, ja sitten taas seuraavalle. Jokainen päivä on erilainen.

Aamuksi töihin

Mä oon nyt täällä ja tartten töitä!” Sami ei arastellut, kun asteli Carrotin konttorille heti Ouluun muutettuaan. Kyllähän Carrotilta töitä tekijälle löytyi. Sittemmin Sami on ehtinyt työskennellä jo kolmella eri asiakkaalla.

Vuokrafirman kautta pääsee töihin yleensä helpommin. Sitä kautta pääsee sitten kerryttämään näyttöjä”, Sami sanoo. ”Mulla on muitakin kavereita Carrotilla töissä, ja kaikille on aina helposti löytynyt hommia”, Aleksikin kertoo.

Vuokra-ala tarjoaa työntekijälle myös tiettyä joustavuutta. ”Vuokratyö ei ole niin sitovaa”, kertoo Sami. Aleksi tähdentää: ”Siinä pystyy kokeilemaan eri aloja ja firmoja, ja selvittämään onko se sun juttu vai ei. Jos ei jostain tykkää, niin voi vaihtaa paikkaa.

Yhteistyöllä eteenpäin

Samikin on ehtinyt ajautumaan elämässään uudelle alalle – hänellä ei ollut aiemmin kokemusta telineasentajan työstä. ”Mullekin ehdotettiin ensin mun koulutusta vastaavaa duunia, mutta tiesin, ettei mun kannata enää sinne hakeutua, kun en ole sen alan töitä koskaan tehnyt”, hän kertoo.

Carrotilta tulee onneksi hyviä töitä. Rekrytoijat katsovat ensin CV:n ja kyselevät, että mitä haluaisit tehdä. Sitten he ehdottavat paikkoja ja kysyvät lähtisinkö mukaan. Jos lähden, niin sovitaan tapaaminen asiakasyrityksen kanssa”, Sami selventää, kun kyselen miten rekrytointiprosessi vuokrayrityksen kautta käytännössä sujuu.

Ja onhan se myös asenteesta kiinni, että minkälaisia hommia sulle ehdotetaan”, Aleksi lisää.

Yhteydenpito sujuu hyvin. Toimiston Johannan kanssa olen paljon tekemisissä. Soitellaan kaikista asioista, mitä mieleen pälkähtää”, Sami sanoo. Hän jatkaa letkeän oululaisittain: ”Carrot kuunteloo työntekijöitä, ja yrittää aina parhaansa mukaan parantaa asioita. Prosessi on sujunut koko ajan tosi hyvin.

Kysyn, onko Aleksi samaa mieltä. ”Työntekijöistä kyllä huolehditaan hirveän hyvin. Aina voi soittaa mistä vaan, työvehkeet on kunnossa ja palkat tulee ajallaan.

Aleksi ja Sami heittävät vehkeet olalle, ja lähtevät jatkamaan helteistä työpäivää. He moikkaavat samalla toimiston yhteydessä olevan työmaan työntekijät, jotka vilistävät harmaiden rakennustelineiden välissä trukeillaan.

Huomattavaa on, että kaksikkoa ei taida hohtavan oransseissa paidoissaan erottaa TelineKatajan työntekijöistä kuin palkkanauhan ylärivissä lukeva työnantajan nimi. Samikin huikkaa loppuun: ”Kyllähän tässä tuntuu, että olen yhtä lailla telinekatajalainen kuin carrotlainen.

Kiinnostaisiko sinuakin olla carrotlainen? Käy tutustumassa Carrotin rakentamisen, teollisuuden ja logistiikan alan paikkoihin.

Katso avoimet paikat

Tutustu Carrotiin